Gaea is opgericht door mij, Alex Hoppers.

De inspiratie voor Gaea is een aantal jaar geleden tot stand gekomen, toen ik moeder mocht worden van twee prachtige jongens. Twee jongens die mij terug brachten naar mijn eigen fijne jeugd. Een jeugd waar ik zorgeloos uren buiten kon spelen. Zoekend in het bos naar blaadjes, besjes, rozenbottels, nootjes en andere mooie ‘schatten’. Daar maakte ik dan bijvoorbeeld ‘heksensoep’ van.
Ditzelfde spel zie ik ook bij mijn jongens terug. Bijna dagelijks komen mijn zoons thuis met zorgvuldig uitgekozen steentjes, blaadjes en takjes die ze dan trots aan mama en papa kunnen laten zien. We bekijken de nerven van het blad en houden steentjes in het licht of er iets schittert. Ook worden er mooie knutselwerkjes van gemaakt. Hiermee hoop ik mijn kinderen een mooie basis mee te geven. De aarde heeft ons zoveel moois te bieden. Daar moeten we zuinig en dankbaar voor zijn.

Als pedagoog kijk ik dagelijks naar hoe een kind zichzelf en zijn omgeving ontdekt. Ik kwam erachter dat een kind weinig nodig heeft om tot ontwikkeling te komen, maar dat wel de juiste condities aanwezig moeten zijn om een kind op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo te laten ontwikkelen. Voor het zelfvertrouwen en autonomie is het belangrijk dat een kind, zonder al te veel invloeden/begrenzingen van de ouder/begeleider, zijn eigen grenzen kan ontdekken en verleggen.

 

Ook het spelmateriaal heeft een grote invloed hierop. Speelgoed waarbij het kind als vanzelf vermaakt wordt, biedt weinig creativiteit en prikkels voor eigen fantasie. Het kind wordt niet uitgedaagd om te kijken wat het kan met het spelmateriaal.

 

Goed spelmateriaal is materiaal waarbij een kind wordt uitgedaagd, zijn fantasie geprikkeld wordt en er geen vaststaande regels zijn wat je ermee kunt doen. Oftewel, het moet de vrijheid bieden om de eigen creativiteit erin te kunnen verwerken.

Dagelijks kan ik nog verwonderd raken over de kleine fases in het leven van een kind. De eerste bewuste lachjes van een baby, omrollen van rug naar buik, een baby die zijn handje ontdekt, beginnen met tijgeren en leren zitten. Dat zijn mijlpalen die een ontspannen kind vanzelf gaat doen als het de tijd en de rust krijgt.

Inmiddels groeide het gevoel dat ik meer ouders en kinderen kan helpen om de schoonheid terug te vinden van wat moeder aarde ons te geven heeft. Gaea is een figuur uit de Griekse mythologie, ze is de natuurgodin. Het merk Gaea staat voor spelen met de schatten van moeder natuur.

Na een lastige periode in mijn leven, waarin ik erg veel onrust ervoer, kwam ik tot de conclusie dat ik te ver van mezelf verwijderd was geraakt. Ik besloot om mijn droom na te jagen en mijn ideeën daadwerkelijk tot uitvoering te brengen.
Gaea staat dus ook voor dichtbij jezelf en je eigen kracht blijven. De spelmaterialen van Gaea zijn door mijzelf bedacht en geïnspireerd door alle kinderen die ik in mijn loopbaan heb mogen begeleiden. De gekozen materialen zijn zorgvuldig geselecteerd met respect voor de natuur.